Items filtered by date: מאי 2016
ראשון, 22 מאי 2016 07:14

אנדריאס מאייר 1921-2016

אביו של אנדריאס מאייר  אנדריאס מאייר
אנדריאס מאייר ואביו

גבוה, זקוף, שער נוטה לבלונד, כזה היה אנדריאס כאשר פגשתיו לראשונה כאשר באתי לביתו במטרה לשכנעו לאפשר הוספת אוסף תמונותיו, מראשית ימיה של המושבה נהריה ועוד, לפרויקט ספרית אוניברסיטת חיפה ״תמונות היסטוריות של א״י״.
לדמותו נוספה העגה היקית אשר לא עזבה אותו אפילו לאחר עשרות שנים בארץ ותוך כדי שיחה התברר כי גם התחביר העברי עדיין לוקה בחסר ומספר פעמים צריכים היינו להשתמש במילים אנגליות ורצוי גרמניות.
בעיה אחרונה זו לא מנעה חדות לשונו או/ואת הציניות הדקה המטובלת בהומור מיוחד המסוגל להעליב רבים.
בהיותי בעל חינוך אירופאי מבית שנעטף במשך השנים בחספוס צברי מהסביבה הרי שלא רק שהבינותי וקבלתי בחיוך אלא שאף השכלתי לענות באותה מטבע. ולראיה, באחת מפגישותינו האחרונות פנה אלי אנדריאס ואמר לי בזו הלשון ״אני אוהב לשוחח עמך״ אמר, ״אתה מבין הומור ולא נעלב מדברי״.
לא קל היה לשכנע את האיש להצטרף לפרויקט אך לבסוף כשנעתר התגלה לי, ולצופים באוספיו, אדם רב פעלים אשר ידו היתה בכל דבר מעשה בנהריה, ולאורך כל שנותיה, עד שעזב בגלל אכזבתו מראש העיר הנוכחי אשר לדבריו ״מוחק כל סממן של עשיית המיסדים״.

הוא ספר לי שאביו אמר לו, עוד בנעוריו, שבנגוד לאחיו הרי שלו ״אין ראש ללימודים״ ולכן הפך להיות שולית מסגר והיוה הצעד הראשון שלו לבסיס עשיתו בנהריה ובא״י.
מבנית הגדרה הראשונה לשכן שטראוס, דרך מסגריה קטנה (בה עמדה המחרטה עליה החל סטף ורטהיימר את האימפריה שלו) ומשם למוסך, לסדנה לתיקון אופניים, ייצור רובי צילצל לדיג תת ימי, הנחת צינורות השקיה ואחרים ברחבי הגליל המערבי, הנחת צינור הביוב של תל אביב לים ועוד.
בעת בנית מצודת המשטרה (טאגארט) בתרשיחא היה זה שוב אנדריאס שזכה במכרז לבנית חלק מהספקת המים למצודה וכאשר צולם הסרט ״יהודית״, בגליל המערבי ובחיפה, היה זה אנדריאס שעסק בבנית/״הריסת״ כל שקשור היה בברזל ובפח.
לא רק זאת, בגלל מראהו הוא השכיל לקבל תפקיד משני וקטן של קצין סורי בסרט וכמובן, ״התחכך״ בגלימות הוליווד, השחקנית סופיה לורין ועוד.

אין לשכוח, כמובן, את ״הימיה״ בנהריה שעל חבריה נמנה גם אנדריאס ושעסקה לא רק בספורט אלא גם בהורדת מעפילים מהאוניות אלי חופה הגיעו ובהורדת והשטת אספקה חיונית לישוב בעת המצור על נהריה בתש״ח.
כשנקרא התגיס ועזר בשחרור הגליל המערבי ועכו. יש לציין העובדה שכבר בפגישתי השניה עימו הוא הראה לי עבודותיו באומנות הברזל וגם את שאר אוספיו, מסמכים ותמונות לרוב כאשר הוא מדגיש במיוחד אוסף תמונותיו וגלויותיו של אביו דר׳ אוטו מאייר, מימי שירותו בצבא הקיסר במלח״ע 1.
אוסף זה סרב אנדריאס למסור עד שיום אחד, מספר חודשים לפני פטירתו, הוזמנתי לביתו ותוך כדי שיחה על דא והא, בחדר עבודתו כרגיל, הוא הפתיע אותי באומרו שהוא נותן בידי את הדיסק עם כל החומר של אביו.
יחד עם הדיסק הוא נתן לי במתנה את הספר ״זו לא אשמת המולדת !? שמרו את המכתבים לאחר כך״.
בספר זה המספר סיפורו של דר׳ אוטו מאייר מגיוסו כתותחן ועד עליתו לדרגת סגן ״קרירה צבאית של יהודי גרמני״ חוזה התותחן אוטו מאייר את השינוי שיחול בעם הגרמני כלפי המיעוט היהודי אחרי המלחמה, מיעוט הרואה עצמו כגרמני שורשי בגרמניה והמוכן למסור נפשו למען ״ארץ האבות״.
ולמרות חזונו (אשר לדאבון כולנו גם התגשם) הרי שבמכתביו הוא מדגיש העובדה שלמרות שהוא חווה אנטישמיות סביבו הרי ש״אין הדבר אישי נגדי״!
הדברים הנ״ל בתוספת נצחונה של המפלגה הנאצית בשנת 1933 וסילוקו בשנים שלאחר מכן מפעילות חברתית עניפה בעירו הביאה אותו לנטוש את ״ארץ האבות״ שהכזיבה ולעלות, בשנת 1937, ארצה עם כל משפחתו.


אנדריאס הלך לעולמו בהשאירו מאחוריו, לדעתי, שני מסרים חשובים. האחד הוא המסר שהעביר מאביו והקובע חד משמעית ש״ארץ האבות״ האחד והיחיד לעם היהודי הינה ארץ ישראל.
והשני, עם תושיה ועבודה קשה הגענו להישגים אדירים בארצנו הקטנה, הישגים אשר בעזרת הראש היהודי והכפיים היהודיות רק ילכו ויתעצמו ולא חשובה העגה והציניות.
אם נסכם חייו הרי במילותיו הוא, בפגישה לפני האחרונה עימו בביתו, ״עשיתי כמה דברים בימי חיי״ ואכן בדיוק כך, הוא עשה!

כמה תמונות מאוסף אנדריאס מאייר בספרייה:

מכולה למגורים הכוללים מקלחת חיצונית, נהריה בשנות השלושים של המאה העשרים לערך
מכולה למגורים הכוללים מקלחת חיצונית, נהריה בשנות השלושים של המאה העשרים לערך

אנדריאס מאייר חורש במטע הפרי, נהריה 1938

אנדריאס מאייר חורש במטע הפרי, נהריה 1938

אנדריאס מאייר עובד על תיקון צנרת המים בשדה, 1938
אנדריאס מאייר עובד על תיקון צנרת המים בשדה, 1938


red bullet רוני קניגסברג

שתי תרומות חשובות של יוצרים דקומנטריים המלמדים בחוג לתרבות הקולנוע באוניברסיטה נתרמו לאחרונה לספרייה.

red bullet התרומה הראשונה היא של ד"ר דן גבע, ד"ר גבע תרם כ-12 סרטים דוקומנטריים שביים יחד עם אשתו נואית לאוסף הסרטים של הספרייה. סרטיו של ד"ר גבע זכו בעשרות פרסים בינלאומיים, השתתפו במאות פסטיבלים בארץ ובחול והוקרנו ברשתות טלוויזיה בעולם.

אחד מהסרטים שנתרמו הוא הסרט: "הורה 2000"  המדינה רוקדת טרנס. וההורה? לאן היא נעלמה? קולאז קולנועי סהרורי ומעט אירוני, על מאיפה באנו ולאן הגענו. לעיונכם קטע קצר: 

 

 














בין הסרטים הנוספים שתרם ד"ר גבע לספרייה: רעש (2012), צד רביעי למטבע (2006), תחשוב פופקורן (2004), המפתח (2001), , מה שראיתי בחברון (1999), אורושלים (1994). 

red bullet התרומה השנייה היא של ד"ר אמיר הר-גיל שתרם לספרייה 11 מהסרטים שיצר. סרטיו של ד"ר הר גיל זכו להכרה בינלאומית והם עוסקים בעיקר בתחומים הנוגעים לפערים ושסעים בחברה הישראלית, לסכסוך הישראלי פלסטיני ועוד.
אחד מהסרטים שנתרמו הוא הסרט "לכודים" קופרודוקציה ישראלית פלשתינית, סרט דוקומנטרי המנסה לתאר את הסכסוך משש נקודות מבט שונות. נקודת מבטם של 6 גיבורים, שלושה ישראלים ושלושה פלשתינים, מיקרוקוסמוס לרוב הדומם הלכוד בסיטואציה היסטורית של משבר מתמשך, הם אלה שמשלמים את מלוא המחיר של כשלון העמים לשנות את גורלם.
















בין הסרטים הנוספים שתרם ד"ר הר גיל לספרייה: הסרט Jerusalem In Line (ירושלים ממתינה בתור) שזכה בפרס הסרט הדוקומנטרי הטוב ביותר לשנת 2015 בפסטיבל בלונדון (UK FILM FESTIVAL), (2015),לכודים (2011), הכישרון לחיות (2004), בוקר טוב ישראל (1987, 1997, 2007), החיים על פי אווה (2001), התור באיבן שדאד 2 (2000).

הסרטים שנתרמו מעשירים את אוסף הסרטים הדקומנטריים של הספרייה המונה נכון לכתיבת שורות אלו כ- 200 פריטים. הסרטים עוסקים במגוון תחומי ידע הנלמדים באוניברסיטה ותומכים בהוראה ובמחקר. דלייה ואיתור הסרטים דרך מערכת "חיפוש אחד" ע"פ שם הסרט או הנושא. 

הספרייה מודה לד"ר דן גבע ולד"ר אמיר הר גיל על תרומתם החשובה.

red bullet הכנת הסקירה: עינת ריץ-נגלי, ענף מדיה 

התכנית לתרבות הקולנוע

בטקס הרמת כוסית לרגל חג הפסח תשע"ו, ציינו בהערכה רבה את העובדים המצטיינים שלנו, עובדים ארעים ועובדים קבועים.

רונית סגל וחומי רקם

הראשונה: מרכזת הספרייה, רונית סגל, רונית קבלה את פרס העובדת המנהלית המצטיינת בזכות: 
- מחויבות לעבודה מקצועית.
- תודעת שרות גבוהה ויחס אישי חם לכל פונה- משתמשים וחברים לעבודה.
- מסירות אין קץ לכל נושא הדורש טיפול בכל זמן.
- חברות ואוזן קשבת לכל עובדי הספרייה.
- קשרי עבודה מצוינים עם גורמים ויחידות שונים באוניברסיטה.
- ניסיון לפתור בעיות בחוכמה, ברגישות ובנועם הליכות.
- השקעה ענקית שלה בארגון אירועים בספרייה.

רונית סגל

העובדות הבאות הן שתי עובדות ארעיות מצטינות: אורלי וולנר – תחום כתבי עת, וערבה (כרמל) –ידיד עם, צוות איתור, תחום שירותי השאלה.
שתיהן קבלו הוקרה על עבודה מסורה ואחראית בספרייה שהיא נדבך חיוני בתודעת השירות של הספרייה ובתמיכתה במחקר והוראה.

נטע סטרלסקי-ויסמן ואורלי וולנר

נטע סטלרסקי-ויסמן, ראש תחום כתבי-עת מספרת על אורלי:
אורלי מתחילה את היום בכוס תה עם שרון,
ואת רב זמנה היא מעבירה בחדרון, עובדת במסירות מסביב לשעון.
יש לה שער חלק, חיוך המעיד על בישנות ועם כולנו מדברת ברגישות ובעדינות.
אך מתחת לחזות הרגועה, מסתתרת בחורה חזקה ונחושה היודעת בדיוק מה היא רוצה.
בחוכמה רבה ובנפש טובה מבצעת מטלה קטנה כגדולה ואת מנהל בכל צעדיו מלווה.
בעלת מוסר עבודה בשחקים, משקיעה גם בעבודה וגם בלימודים.
אורלי מצטיינת ללא קושי, כי זה טבעה-פשוט יש לה אופי.
אנחנו יודעים כי למקצוע אחר יועדה...
אורלי - אולי תשארי איתנו רק עוד שנה?

חומי, נטע ואורלי

 

אביבה לוין-בלואוסוב, תחום השאלה מספרת על כרמל:

אביבה וכרמל

כרמל התנדבה במחלקת איתור בהשאלה במהלך השירות הלאומי שלה, ולאחר מכן חזרה כעובדת איתור במהלך תואר ראשון בלימודי משפטים.
התכונות הבולטות של כרמל הן חריצות, צניעות ומסירות לעבודה. בשקט וברוגע, מאחורי הקלעים, ביססה לעצמה מוניטין של עובדת אמינה, בעלת תודעת שירות גבוהה, ותמיד נענית ברצון ובסובלנות לבקשות החיפוש שלנו של ספרים שלא מוצאים על המדף.
כרמל השתתפה במספר פרויקטים בספרייה וגילתה כושר עבודה וחריצות ראויים לציון. תודה רבה לכרמל על תרומתה הרבה במחלקת האיתור.

 חומי, אביבה וכרמל

 ישר כח לכולן!

צילום: בועז דותן