פרוייקט ההרחבה ושיפוץ הספרייה

בשנה"ל תשע"א הושלמה בניית האגף החדש של הספרייה.

רציונל:

הספרייה,שנבנתה בתחילת שנות השבעים בשטח של כ- 11,000 מ"ר ובחללים פתוחים בהתאם לתפיסות המתקדמות דאז של ארכיטקטורה ספרייתית, ממוקמת במרכז הקמפוס, ומחברת את אולמות ההרצאות של הבניין הראשי למגדל אשכול.לאחר שלושים שנה של גידול בהיקף האוספים, הספריה הפכה קטנה וישנה מכדי להכיל את אוספיה המתפתחים ואת הטכנולוגיות והשירותים המתקדמים שהיא מספקת, ולא היתה מותאמת לתת מענה לצרכי המחקר וההוראה המשתנים, ולציפיות קהל הלקוחות לסביבה ידידותית ומזמינה.

שינוי במיקום הכניסה לספרייה

העברת הכניסה לספרייה אל המפלס השלישי שלה, וע"י כך פתיחתה אל קומת הכניסה המרכזית של הבניין הראשי, פותרת את בעיית הקשר הבלתי ברור בין הכניסה כיום (הממוקמת בקומה התחתונה) לבין הכניסה הראשית לבניין, הממוקמת בקומה העליונה. שינוי מיקום הכניסה של הספרייה בסמוך לכניסה הראשית לבניין מציבה את הספרייה כמרכיב העיקרי של הבניין הראשי, ובמרכז הכובד שלו. הכניסה לבניין הראשי במיקומה הנוכחי, אשר איבדה את חשיבותה בשל היעדר קירבה למוקדי עניין ותוספת שדרת החנויות והבנק שהקטינה עוד יותר את מרכזיותה, תקבל חיזוק משמעותי על ידי הצבת הכניסה לספרייה בסמוך לה. בנוסף, ייבנה גרם מדרגות מקשר בין שלוש קומות הבניין אשר ייצור אפקט של ארובת אור,וכך יפשט את התנועה וההתמצאות בתוך הבניין.


דגם כניסה לספרייה












ארגון מחדש של הספרייה

גרעין מרכזי ועצמאי הוא מרכיב מרכזי בספרייה המודרנית. הפעילות התרבותית המגוונת הנעשית בתחומי גרעין הספרייה מעצבת את זהותה של הספרייה, ומכאן חשיבותה. ארגונה מחדש של הספרייה וסילוק מבוך החללים הפנימיים והלא מתוכננים במפלסה השלישי, יאפשר לרכז את שירותי הספרייה המרכזיים בגרעין אחד מרכזי שישתרע לאורך של 110 מטרים, ויהווה שטח פתוח שיחשוף את המאפיינים המקוריים של מבנה הספרייה. מיקום הגרעין מיועד לקשר בין אגף המשרדים החדש לאזור האוספים, ולאפשר ניווט והתמצאות קלה במבנה. 
הגרעין מתוכנן לאפשר גמישות תפעולית, וזאת על ידי מתן אפשרות לחיבור או הפרדה מאזורי העיון, האוסף והמשרדים. גמישות זו תאפשר ניצול משאבים יעיל, בהתחשב בשעות עומס ושפל של הספרייה. הגרעין מתוכנן בחלוקה עקרונית לשלושה מרכזי שירות, וביניהם אזורי קריאה ותחנות מידע החשופים לתאורה טבעית.

הגדרה מחודשת ליחסים פנים וחוץ

הפאטיו שיקשר את האגף החדש למבנה הנוכחי והמרפסת המוצעת על גג המבנה הנוכחי, יאפשרו לפתח קשר חדש וישיר בין פנים וחוץ. שני אזורים חדשים אלה ימשכו את המבקרים והעובדים ליהנות מתאורה טבעית, להשתמש בגן למנוחה ורגיעה ולהשקיף על מפרץ חיפה מהמרפסת שבגג