כתבי -עת חדשים במפתח חיפה. ארכיון עדכונים
עדכון אחרון: מרץ 2024
כתבי עת חדשים במפתח:
השנה נוספו 16 כתבי עת חדשים למאגר, ביניהם:
מעיינות – כתב עת מחקרי, שפיט, אלקטרוני.
יוצא לאור על ידי המכללה האקדמית תלפיות. כתב העת מפרסם מאמרים מדעיים בנושאי יהדות וחינוך,לענפיהם, ומטרתו להעניק במה למחקרים ולמאמרים במנעד של דיסציפלינות ובמגוון נקודות מבט ומבע, ובכך להעמיק ולהעשיר את עולמם של החוקרים והלומדים.
מוגבלות וחברה – כתב עת מחקרי, אלקטרוני
כתב העת "מוגבלות וחברה: מחקר ופרקטיקה", יוצא לאור על ידי בית איזי שפירא מתוך הכרה בחשיבות פיתוח ידע רב-תחומי והעמקת שיח מקדם שוויון בשדה המוגבלות. מתוך הבנה כי אין המדרש עיקר אלא המעשה, תכניו של כתב העת מציגים עבודות מחקריות בשילוב עם פרקטיקה מקדמת איכות חיים. כמו כן, ברוח המימרות "שום דבר אודותינו בלעדינו" ו"לא עוד מחקרים עלינו בלעדינו", כתב עת זה מעודד אנשי מקצוע לאמץ את גישת "המחקר המשלב" במחקריהם בתחום המוגבלות.
הקשרי לשון – כתב עת מחקרי, שפיט, אלקטרוני
כתב העת "הקשרי לשון – בלשנות, פרשנות, משמעות", היוצא לאור במסגרת "המרכז ללימודי הטקסט" במכללת ליפשיץ בירושלים, הוא כתב עת אקדמי שפיט(peer reviewed) בעברית, המיוחד לחקר הטקסט בהקשריו המגוונים ולמגעיה של תורת הלשון עם תחומי דעת משיקים ומשלימים. במסגרת כתב העת ניתנת במה למחקרים עדכניים של טקסטים קלסיים ומודרניים במגוון סוגות וסוגים.
קבצים חדשים במפתח:
בעקבות שיפור בשליפת המידע על קבצים המתפרסמים בפורמט אלקטרוני, במיוחד ב"כותר" וב"פסיק", עלתה מאוד כמות הקבצים שאנחנו כוללים במפתח.
השנה נוספו 95 קבצים חדשים למאגר, ביניהם:
לא איש בשורה / עורכים: רונית שלו, אתי אבלין ועמירם רביב (טקסט מלא זמין למנויי ספריית פסיק בלבד)
במדינת ישראל מתפתח בשנים האחרונות תחום האבל, השכול וחקר האובדן והתגובות של המשפחות השכולות. אנשי מקצוע שונים בארגונים ובמשרדי הממשלה מתמודדים מדי יום עם הצורך למסור בשורה מרה. משרד הרווחה למשל, נותן מענה טיפולי למשפחות שכולות באמצעות תוכנית הסיוע למשפחות שכולות מתאונות דרכים, רצח והתאבדות. חלק ממפעילי התוכנית הזו הם צוותי הבשורה המרה: עובדי הרשויות המקומיות (בעיקר עובדות סוציאליות), שחוברים לקציני משטרה ומוסרים למשפחות את ההודעה המרה על אודות המוות שפקד את יקירם, ומלווים אותם בשעות הראשונות. הספר כולל ספרות מקצועית עדכנית, שתסייע להכשרת המודיעים בארגונים השונים, תבהיר את מהות תפקידם ותתייחס למצבם בזמן ההודעה, לפניה ואחריה.
סוגיות ודילמות בהוראה בהקשר רב תרבותי / עורכות: מרי גוטמן ודבורה קורט. (טקסט מלא זמין למנויי ספריית כותר בלבד)
עם השנים מעמיק השיח על חשיבותם של מרחבים משותפים בחברות מרובות תרבויות מתוך תפיסה כי מרחבים אלה יעודדו סובלנות, הקשבה ואמפתיה בין קבוצות. בישראל חזון זה לא עמד במבחן המציאות לאורך ההיסטוריה, והקושי לחלוק מרחבים משותפים אף החריף בעיתות של משברים בריאותיים, פוליטיים וביטחוניים. דוגמאות לכך בלטו בתקופות של לחימה ברצועת עזה, אז התלקחו ברחובות ישראל מהומות גזעניות שהחריפו אף יותר בערים המשותפות. מאורעות נוספים שנחרטו בזיכרון הקולקטיבי הישראלי מזוהים כמחלוקת בין "ישראל הראשונה" ל"ישראל השנייה" ומייצגים את המתח הפוליטי בחברה, שבשנים האחרונות בא לידי ביטוי בהפגנות ובמאבקים שגרמו לפילוג העם. מאורעות אלה מהדהדים ללא הרף, מחלחלים למערכת החינוך ומשפיעים על הדינמיקה הן בכיתות הן בחדרי: אינטרנציונליזציה, אינטגרציה וחינוך להכרת האחר. ספר זה דן במכלול דילמות וסוגיות המנוהלות על ידי מכשירי מורים בדרך להשגת מטרות אלה, באמצעות מחקרים אמפיריים שערכו מכשירי מורים ומורות מעשרה מרחבים משותפים במוסדות להכשרת מורים ברחבי הארץ.
עזה: מקום ודימוי במרחב הישראלי / עורכים: עמרי בן יהודה ודותן הלוי
(טקסט מלא זמין למנויי ספריית כותר בלבד)
אסופת המאמרים החלוצית הזאת בוחנת את עזה כמקום ישראלי, מקום בתודעה הישראלית, מחוצה לה ובתוכה פנימה. הספר מציע בחינה מקיפה של עזה כמקום וכדימוי בישראל באמצעות שלל דיסציפלינות הנוגעות בלימודי התרבות: היסטוריה של ישראל ופלסטין, שירה וספרות, קולנוע וטלוויזיה, אומנות ואדריכלות. לספר שתי עמדות עיקריות: ראשית, הוא בוחן את עזה, הרצועה והעיר, כהטרוטופיה של ישראל, כלומר כמקום משותף ובה בעת גם זר, זה שנמצא בתוך הגוף (בתוך הגבול) אך בשוליו. שנית, הוא בוחן את עזה בעיני המתבוננים עצמם, בעיני הישראלים, ונמנע במכוון מהגישה האוריינטליסטית המתיימרת לדעת את ״המזרח״ או לייצגו. במקום זאת, הספר מציע לימוד של ישראל עצמה ושל תרבותה, כפי שהיא משתקפת במראה העזתית. באמצעות עזה הספר שואל: מהו מרחב ישראלי בכלל?
נושאים חדשים במפתח:
בין הנושאים החדשים שנוספו השנה למפתח, ניתן למצוא:
מלחמת חרבות ברזל
תוכן מבוסס משתמש - User-generated content
איסוף מודיעין (צבא ושירותי ביטחון)
מה חדש: (עדכון אחרון ינואר 2022)
כתבי עת חדשים במפתח:
תיאוריה ופרקטיקה בניהול – כתב עת מחקרי, שפיט.
מהווה במה לפרסום מאמרים אקדמיים בתיאוריה ופרקטיקה בכל תחומי הידע הקשורים לניהול, כגון אסטרטגיה, התנהגות ארגונית, חדשנות, חשבונאות, יזמות, כלכלה, מימון, מערכות מידע, שיווק ותפעול. יוצא לאור מטעם ביה"ס למנהל עסקים באוניברסיטת רמת גן. https://mba.biu.ac.il/journab
מובילים: כתב עת אקדמי לחקר סוגיות מנהיגות בקהילה – כתב עת מחקרי.
כתב עת אקדמי לחקר סוגיות מנהיגות בקהילה. יוצא לאור על ידי המרכז האקדמי "שערי מדע ומשפט".
רליגיה – כתב עת פופולרי.
https://www.kedemcenter.com/%d7%a8%d7%9c%d7%99%d7%92%d7%99%d7%94/
דת ארוגה, ללא יכולת הפרדה חדה, בתוך מרחבי הקיום האנושי העשיר והמגוון: בלאומיות ובפוליטיקה, בכלכלה ובחברה; היא משפיעה ומושפעת מהתרבות ומהפולקלור; מכוננת השקפות עולם, דעות ומעשים; מזוהה עם ה"מסורת" ו"התא המשפחתי". אך קיים כל העת גם מתח מובנה בינה לבין המחוזות והמוסדות הללו, הקובעים ברכה לעצמם. בשל כך, קולה נבלע לעיתים בבליל העולם, נשטף אנה ואנה בסערות החיים. כתב העת "רליגיה" בא להציף את אותו המתח שבין העולמות, להתייחס אליו ולענות בו – ובידיים רגישות וחשופות. לפנות לדת מקום, לתת לה פֶּה ולאפשר לה לחשוב ולדבר את עצמה; להוות בית, חצר ומעבדה לאופניו השונים של ההיות הדתי; ולהשיל מעלינו סיגים המונעים בעדנו מלשמוע, לחוש או להבחין בליבתה הלוהטת של הדת.
קבצים חדשים במפתח:
בשנת 2021 נוספו 26 קבצים חדשים.
"אתיקה ופניקה בעולם המידענות, זכויות היוצרים והפרסום האקדמי", בעריכת: ליאת יוספסרג בן-יהושע, דניאל שפרלינג, עמליה רן
ספר זה פותח צוהר אל סוגיות בוערות ואל מחלוקות משפטיות ואתיות מעולם המידענות האקדמית וכן אל חזית המחקר בתחומים אלה. הסוגיות הנדונות בספר מעסיקות מרצים וחוקרים במוסדות להשכלה גבוהה ואת כל הנוטלים חלק בעשייה הרחבה יותר של הפרסום האקדמי, לרבות עורכים, שופטי עמיתים, סטודנטים לתארים מתקדמים ועוד. עולמם המקצועי של רובם כולל שילוב תובעני בין הוראה ומחקר ומציב אתגרים המשותפים לחוקרים ולמרצים בכלל המוסדות להשכלה גבוהה. במסגרת השיח על אודות הדילמות האתיות בעולם המידענות, אנו סבורים כי קיימות דרכים שעשויות לתרום לצמצום אפקט הפניקה שהן יוצרות. בספר מוצגות דרכי ההתמודדות עם הדילמות הללו, האתגרים הנוגעים להן והפתרונות האפשריים בעולם האקדמיה והפרקטיקה.
"קיימות ישראלית חידוש האחריות לטוב המשותף", בעריכת אריה ונגר.
(Sustainability) מושג הקיימות הוא במקורו מושג מתחום איכות הסביבה. במובן זה הוא מתייחס לקיומן, לתפקודן ולחיוניותן לאורך זמן של המערכות האקולוגיות תומכות החיים בכדור הארץ: אוויר לנשימה, מים לשתייה ומזון, מערכות המסלקות את תוצרי הלוואי והזיהום של המערכות הכלכליות שלנו ומווסתות את התנאים הדרושים לחיים, כגון תנאי האקלים. ואולם בני האדם אינם מתקיימים קיום פיזי בלבד. יש להם גם קיום חברתי, רוחני ותרבותי במארג של מעגלי שייכות ובמסגרות חברתיות ופוליטיות שבהם הם גם מחפשים שגשוג, אושר ומשמעות. במסה המרכזית בספר זה דן ד"ר אריה ונגר, מדען בתחום איכות הסביבה ואיש חינוך, במושג הקיימות המורחב שהוא מכנה "קיימות רב-ממדית". לטענתו פרט לעיסוק (החשוב) בסביבה הפיזית והביולוגית קיימוּת צריכה לעסוק גם בתפקודן המיטבי והצודק של מערכות החברה והכלכלה. לפיכך הקיימות הרב-ממדית עוסקת ביחסים ההדדיים בין בני האדם ובין סביבתם ובין בני האדם לבין עצמם, ומחייבת דיון ערכי עמוק על הטוב המשותף, על החיים הטובים והנכונים, על צדק ועל אחריות. דיון משותף מסוג זה, לטענת ונגר, צריך להתקיים בשדה החברתי, הפוליטי והדמוקרטי שלנו. וכיוון שבדיון כזה עולים היבטים אוניברסליים כמו גם היבטים פרטיקולריים מהתרבות היהודית והציונית, הוא מציע ליצור גרסת קיימות ישראלית שתשמש מסד לתיקון החברה הישראלית. למסה המרכזית בספר מתווספים מאמרים ושיחות עם מומחים מתחומים שונים, המאירים זוויות שונות של מושג הקיימות לפי תפיסתם ולפי עמדתם, ומעשירים את הדיון. הידרשותם של מומחים אלה ממחישה את רב-ממדיותו של מושג הקיימות ואת נחיצותו של המשך הדיון הציבורי והאקדמי בסוגיה זו על כל רבדיה.
נושאים חדשים במפתח:
איחוד האמירויות הערביות יחסי-חוץ ישראל United Arab Emirates Foreign relations Israel
חיסון נגד קורונה COVID-19 (Disease) |x Vaccination
טיפולי המרה Sexual reorientation programs
ינואר 2021
כתבי עת חדשים במפתח:
היסטוריה, הגות, ריאליה – כתב עת מחקרי, שפיט.
ביטאון רב תחומי המבוסס על דברי כנסים אקדמיים שנערכים אחת לשנה במכללת אמונה-אפרתה.
ביו אתיקה – כתב עת מקצועי , אלקטרוני בלבד. בעריכת לימור מלול ובהוצאת מכללת צפת.
אפוק טיימס - Epoch מבט רענן על עולמנו המשתנה: עיתון דו-שבועי. כתב עת פופולרי.
נקודת מפגש – כתב עת מקצועי, אלקטרוני בלבד, בהוצאת מכון חרוב.
כתב העת נקודת מפגש מיועד לקהילת אנשי המקצוע העוסקים בתחום של ילדים נפגעי התעללות והזנחה. תרומתו של כתב העת בהנגשת הידע הקיים והנצבר – באקדמיה ובשטח – לאנשי המקצוע, ביצירת שפה משותפת ובהגברת שיתוף הפעולה והתיאום בין כל הגורמים הרלוונטיים.
קבצים חדשים במפתח:
"המשפחה בשלהי העת העתיקה" בעריכת: אוריאל סימונסון ויניב פוקס.
במוקד מאמרי הקובץ ניצבת המשפחה. המשפחה וקשרי השארות העמידו מסד מרכזי לקהילות שלהי העת העתיקה. יחסים בין בני משפחה ובין משפחות לקהילות תופסים מקום חשוב במקורות המשפט, התאולוגיה, הפרוזה, השירה והאומנות של בני התקופה. אין ספק שמוסד המשפחה נתון לפרשנויות שונות לפי המקום והזמן, ובכל זאת נמצא במאמרים שבקובץ נקודות השקה רבות. לא אחת המשפחה העולה מן המקורות היא קהילה זוטא, שנסמכת על מכלול רחב של ערכים ודפוסי התנהגות משותפים, קהילה שהיחסים בין חבריה נרקמים על מצע של רגשות ועקרונות. בתור שכזו פותחת המשפחה אשנב את ההיסטוריה של התקופה, והעיסוק בה לא רק מחדד את הדומה והשונה שבין תרבויות המרחב, אלא גם מסייע להעמיק בעולמן הרוחני והחומרי של קהילות שלהי העת העתיקה.
מפגשים: היסטוריה ואנתרופולוגיה של המרחב הישראלי-פלסטיני: בעריכת: דפנה הירש.
האם נקודת המבט האנתרופולוגית יכולה לאפשר תובנות חדשות על ההיסטוריה הציונית והפלסטינית, ובמיוחד על היחסים ההדדיים בין שתי החברות? מהי תרומתה של ההיסטוריה לאנתרופולוגיה של החברות הישראלית והפלסטינית, ואֵילו פרקטיקות של זיכרון וסיפור היסטוריה מתקיימות בהן? הקובץ "מפגשים: היסטוריה ואנתרופולוגיה של המרחב הישראלי-פלסטיני" מציג גישה מחקרית ביקורתית המושתתת על המפגש שבין היסטוריה, אנתרופולוגיה, סוציולוגיה ומחקר תרבות במרחב המקומי. לעומת "המבט מלמעלה ומרחוק", המאפיין חלק ניכר מההיסטוריוגרפיה המקומית, לרבות זו הביקורתית, מאמרי הספר מציעים "מבט מלמטה ומקרוב" על מגוון זירות חברתיות במרחב הישראלי-פלסטיני, בהן חוף הים, מסעדה תל אביבית, הגטו בלוד, חבל לכיש, דיר אל-אסד, נמל יפו וסיורים בחיפה.
נושאים חדשים במפתח:
למידה חברתית-רגשית Social Emotional Learning
תחיית לשון Language revival
דור ה-Z Generation Z
מחלת הקורונה (COVID-19 (Disease
יוני 2019
כתבי עת חדשים במפתח:
מחקרי רגולציה - מחקרי, שפיט.
כתב עת של מרכז חת לחקר התחרות והרגולציה, עוסק בסוגיות בממשק שבין כלכלה למשפט ואשר נוגעות למשק בישראל, מתוך חזון ללבן בעיות משקיות, לחדד את השיח הביקורתי ולקדם את טיוב הרגולציה.
ילדות: עיון ומחקר בתרבות ילדים - מחקרי, שפיט.
כתב עת בהוצאת המכללה האקדמית גורדון, עוסק בעיון ובמחקר בתרבות הילדים: ספרות. איור, קולנוע, תיאטרון ועוד.
חוסן לאומי, פוליטיקה וחברה - מחקרי, שפיט.
כתב עת העוסק בחוסן הלאומי על היבטיו הרבים והמגוונים.
צריך עיון – חשיבה והגות חרדית - כתב עת פופולרי
כתב-עת חרדי דיגיטלי המוקדש למחשבה תורנית-הגותית. מטרת כתב-העת היא לפתח דיון מעמיק בסוגיות חברתיות ותורניות הצריכות עיון.
קבצים חדשים במפתח:
"צעירים בישראל: מחקר ועבודת שטח" בעריכת: חגית בוני-נח, שלי נתן, סיגל בן-רפאל גלנטי. הספר " צעירים בישראל: מחקר ועבודת שטח" הינו מסמך העוסק באופן מפורט ומעמיק בנושא הצעירים בישראל. הספר כולל 17 מאמרים פרי עטם של מיטב אנשי אקדמיה ושל אנשי מקצוע העוסקים בנושא זה וחוקרים אותו בישראל. המאמרים מציגים ידע חדש מהשטח ומהמחקר האקדמי בחמישה שערים: המאפיינים והרקע התיאורטי על אודות צעירים בישראל, אבני הדרך בהתפתחות נושא הצעירים בישראל, צעירים במצבי סיכון, מחקרים על אודות צעירים בישראל במגוון תחומי חיים ויישום של תכניות ועבודת שטח עם צעירים.
מפגשים בעולם הבריאות: מטפל, מטופל ומה שביניהם. בעריכת: סיגל שפרן-תקוה, יהושע שמר, יוסי וייס.
הספר מפגשים בעולם הבריאות בוחן את הגורמים השונים המשפיעים על איכותו ומשמעותו של המפגש בין מטפל למטופל. למפגש מהותי זה, המתרחש אינספור פעמים ביום, נודעת השפעה רבה על הטיפול ועל חוויית המטופל והמטפל כאחד, ומכאן חשיבותו. המאמרים המכונסים בספר מציגים את המרחב הטיפולי על מגוון היבטיו, תוך בחינה מעמיקה של השחקנים בזירה, רכיבי המפגש הטיפולי והשלכותיו. זהו כלי לימוד מקיף ומעמיק, המיועד לסטודנטים ולאנשי הצוות הטיפולי ממקצועות הבריאות השונים, לקובעי מדיניות ומקבלי החלטות בתחום הבריאות ולציבור הרחב המבקש להרחיב את ידיעותיו על עולם הבריאות בראשית האלף השלישי.
נושאים חדשים במפתח:
מחלת הקורונה COVID-19 (Disease)
שוק שחור Black market
הורים ביולוגיים Birthparents
פשטות Simplicity
עקירה (פסיכולוגיה) Displacement (Psychology)
מאי 2019
כתבי עת חדשים במפתח
משפט, חברה ותרבות – כתב עת מחקרי, שפיט.
כתב עת המוקדש לבחינת הקשר בין המשפט לבין תחומי דעת אחרים, וביניהם מדע המדינה, סוציולוגיה, היסטוריה, פילוסופיה, כלכלה, ספרות אמנות, דת, מדע וטכנולוגיה ועוד, תוך הפעלת שיטות מחקר מגוונות ומתן ביטוי למגמות המחקר הבין-תחומיות העכשוויות.
משטרה והיסטוריה – כתב עת מחקרי, שפיט.
מפרסם מאמרים המוקדשים לחקר תולדות השיטור וביטחון הפנים בארץ משלהי התקופה העות'מנית ועד לסוף המאה ה-20, ומבקש למלא מקצת מן החוסר ההיסטורי הקיים בתחום זה. מטרתו היא לעודד מחקר בין-תחומי המשלב גישות מחקריות ונקודות מבט שונות, תוך התייחסות אל המשטרה הן כשדה מחקר עצמאי, והן כנושא שבכוחו לשפוך אור על סוגיות שונות בהיסטוריה של החברה הישראלית.
תלם – כתב עת לשמאל ישראלי
מיסודה של קרן ברל כצנלסון, מהווה במה כתובה להתחדשות רעיונית של מחנה השמאל. תלם מבקש לקיים דיון מעמיק אודות האתגרים הניצבים בפני מדינת ישראל ולהציע תפיסה רחבה של דמותה העתידית הראויה, דרך עיסוק בשאלות יסוד, במדיניות ובאסטרטגיות פעולה ותוך מתן ביטוי לקולות חדשים ועדכניים.
קבצים חדשים במפתח
"זיו נוצץ מדמע": בעריכת מימי חסקין, ניסים אבישר.
הקובץ בוחן מקרוב היבטים שונים של סוגיית המזרחיות כפי שהיא באה לידי ביטוי בישראל כיום. במשך עשורים רבים קיבלה סוגיה זו יחס של השתקה וביטול על ידי הממסד וההגמוניה הישראלית. אסופת מאמרים זו מישירה מבט נוקב אל הסוגיה המזרחית ודנה בפערים, גילויים של אי-צדק וכתמים הנקשרים בה, תוך התמקדות בשתי זירות שבהן השפעתם של אלה בולטת במיוחד: שדה החינוך והמרחב התרבותי. מאמרי הספר מציגים שורה של ניתוחים ביקורתיים של יחסי הכוח בזירות הללו ומבררים את השלכותיהם בתחומי החינוך והתרבות. הם קוראים לתיקון חברתי ומציעים דרכים מגוונות לצמצום אי-שוויון על רקע עדתי. בתוך כך משורטטים תוויה של תרבות מזרחית מפוארת.
הרבגוני הוא הסטנדרטי החדש: בעריכת נמרוד אלוני, קובי גוטרמן, ציון שורק
הוראה פרטנית היא חלק בלתי נפרד מן השגרה הפדגוגית הנהוגה כיום בבתי הספר. על רקע מציאות זו חובר ספר זה המיועד לאנשי חינוך והוראה. הספר הוא פרי שיתוף פעולה של אנשי חינוך והוראה. תכליתו היא הצגה תמציתית של גישת ההוראה הפרטנית, לרבות תשתיות תיאורטיות שלה והמשגות מעשיות של דרכים להוראתה, תוך מתן דוגמאות המאפשרות לעמוד על הצלחתה. הספר מבוסס על תפיסה חינוכית הומניסטית והוליסטית, והוא משלב בין מגמת התגבור הלימודי למגמת הפיתוח האישיותי. הספר מציג את הגישה הפרטנית כחלופה לגישת הסטנדרטיזציה, ואת הרבגוניות כעיקרון פדגוגי מנחה. מעמדה חינוכית זו הספר נותן מענה להבדלים הבין אישיים והבין תרבותיים, למגוון לקויות הלמידה ולמגוון סגנונות הלמידה וההוראה. בצד המעשי, הספר מציע למורים ולמורות עושר של אפשרויות ומתכונות למימוש מוצלח של המפגשים הפרטניים, אשר מאז רפורמת "אופק חדש" נתונים כמשאב חינוכי המצפה למימוש מיטבי.
נושאים חדשים במפתח:
תסמונת ראיית המחשב CVS-Computer Vision Syndrome
תנועת חיים איטיים Slow life movement
קונוטציה (בלשנות) Connotation (Linguistics)
העיקרון הפיטרי Peter principle
עדכון אחרון: יוני 2018
ׁׂ(The Journal for Interdisciplinary the Middle Eastern Studies (JIMES
כתב עת דו לשוני מחקרי שפיט בינתחומי מתחומי מדעי החברה, יחסים בינלאומיים ומדעי הרוח הקשורים למחקר המזרח התיכון וארצות מרכז אסיה.
חידושים בניהול כתב עת העת של הפקולטה לניהול ע"ש קולר. אוניברסיטת תל-אביב. 2017.
כתב העת האקדמי החדש של הפקולטה, המתייחס למגמות וחידושים בתחום הניהול בתקופה של שינויים תכופים, וכולל מחקרים ומאמרי סקירה וביקורת על סוגיות מרכזיות בעולם הניהול.
השקפה מחקרית: כתב עת מקצועי של מכון מופ"ת.
כתב עת מקצועי דיגיטלי של קהילת המורים המבקש לפתח תרבות מקצועית של שיח פדגוגי המחבר בין חוכמת התאוריה לבינת המעשה – במטרה לטפח ידע הוראה שיתופי ולשפר את איכות ההוראה והלמידה.
קבצים חדשים במפתח:
טיפול בתנועה ובמחול: האומנות והמדע. (קובץ בעריכת הילדה ונגרובר ושרון צ'ייקלין) . ירושלים: הוצאת מאגנס, 2018.
"טיפול בתנועה ומחול: האמנות והמדע" הוא מחקר מעמיק המאפשר הבנה רחבה של הטיפול בתנועה ומחול. הספר מציג את אופני היישום והפעולה שלו ואת הדרכים המובילות לשינוי. בפרקים המרכיבים את הספר אפשר למצוא אוסף מיוחד של פרספקטיבות תיאורטיות המלוות בדוגמאות קליניות ובטכניקות ייחודיות המתאימות למסגרות טיפוליות שונות. פרקים נוספים מציגים שיטות לתצפית וניתוח התנועה, מודעות להקשר התרבותי הן ביישום והן באלמנטים בסיסיים כמו השפעת ההתפתחויות במחול בעולם המערבי.
משפט צדק? ההליך הפלילי בישראל - כשלים ואתגרים. (קובץ בעריכת אלון הראל). תל-אביב: הפקולטה למשפטים ע"ש בוכמן - אוניברסיטת תל אביב, 2017.
קובץ מאמרים מחקרי, שנכתבו על ידי כותבים מהאקדמיה ומהפרקטיקה ועל ידי אסירים לשעבר, מוביל למסקנה ברורה: המשפט הפלילי בישראל נמצא במצב חמור ונדרשת פעולה נמרצת כדי לשקמו. המאמרים שבכרך מצביעים על כך שהמערכת הפלילית משתמשת בשיקולי הרתעה בלי להכיר את המחקרים האמפיריים העדכניים ; היא נהפכה למנגנון בירוקרטי ולא למנגנון עשיית צדק; האסירים והעצירים לא זוכים להליך הוגן ונחשפים לאלימות; המערכת הפלילית חשופה להשפעות של פניקה חברתית וציבורית המביאות לענישה לא הולמת; לוקה בפוליטיזציה יתרה וחשופה למניפולציות מצד בעלי הכוח כמו גם להטיות התנהגותיות.
פדגוגיה דיגיטלית: הזדמנויות ללמידה אחרת. (קובץ בעריכת רבקה ודמני). תל-אביב: מכון מופ"ת, 2018.
לטכנולוגיות המידע, לתקשורת הדיגיטלית ולרשתות החברתיות הזמינות יש השפעה ניכרת על עולם המשתמשים בהן, בעיקר על צעירים השולטים בהן היטב. צעירים אלה שוהים חלק ניכר מזמנם בבתי הספר, שאף ברובם מאובזרים בטכנולוגיות חדישות, בכל זאת יש פער בין עולמם המהותי של הלומדים במרחב הדיגיטלי לבין העולם הבלתי רלוונטי שהם חווים במרחב הבית-ספרי. שלושה רבדים של טכנולוגיות חדישות מחייבים שינוי פרדיגמטי בהתייחסות לשילובן ולהטמעתן בתהליכי הלמידה וההוראה: רשתות חברתיות, מציאות אלטרנטיבית וטכנולוגיות ניידות. במקרים רבים, גם כשהמורים משתמשים בטכנולוגיות אלה או בחלקן, הם אינם בוחנים מחדש את תהליכי ההוראה והלמידה ומשנים אותם, ואינם מנצלים את ההזדמנויות החדשות שהכלים הטכנולוגיים מזמנים. לנוכח זאת, העולם הפדגוגי החדש מחויב להציב לעצמו מטרות מחודשות ולנסח שוב את דמות המורה החדש: הפדגוג הדיגיטלי שמזהה את ההזדמנויות החדשות ליצירת סביבת למידה, הטמונות בעולם הטכנולוגי.
נושאים חדשים במפתח:
מימון המונים
אזורים מפורזים
חדשות מזויפות
קובץ בעריכת ריקי צימר וחגית בוני-נח הכולל מאמרים בנושא החינוך ומניעת השימוש בסמים ובאלכוהול. זה הספר הראשון מסוגו שיוחד כולו לנושא המניעה, והוא מעמיד נדבך חשוב במיצובה ובקידומה של הפרופסיה של המניעה. הספר הוא פרי יוזמה ברוכה של הרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול, ויש בו 24 פרקים, פרי עטם של מיטב החוקרים ואנשי המקצוע העוסקים גם בתחומי החינוך והמניעה.
קובץ בעריכת משה בר אשר ועירית מאיר המציע שלושים ושלושה מחקרים בתקופותיה ובחטיבותיה של הלשון העברית, בארמית ובערבית יהודית. המחקרים כוללים עיונים בלשון המקרא, במגילות מדבר יהודה, בלשון חכמים, בענייני מסורה ובחכמת הלשון העברית בימי הביניים. כמו כן מצויים כאן בירורים במסורת הלשון ובעברית החדשה. המחקרים נכתבו בידי שלושים וחמישה מלומדים בני שלושה דורות מאוניברסיטאות בארץ ובחוץ לארץ. הקובץ יוצא לכבודו של הפרופסור אילן אלדר עם פרישתו לגמלאות מהחוג ללשון העברית באוניברסיטת חיפה.
כתב העת הספרותי Granta הוקם בשנת 1889 על ידי קבוצת תלמידי מחקר מאוניברסיטת קיימברידג' ונחשב מאז ועד היום לאחד מכתבי העת הספרותיים החשובים בעולם. לאורך השנים פרסמו מיצירותיהם בגרנטה יוצרים כמו א.א. מילן ,טד היוז, סילביה פלאת, ריימונד קארבר, נאדין גורדימר, דוריס לסינג, איאן מקיואן, סלמאן רושדי ועוד סופרות וסופרים רבים וידועי שם. בגיליון הבכורה של המהדורה העברית של גְרָנְטַה ניתן למצוא סיפורים ושירה מאת רוברטו בולניו, נאדין גורדימר, ריקרדו ליסיאש, ניקול קראוס, אתגר קרת, ארנה קזין, אלי אליהו, מחמוד ערישי, סלמאן נאטור, שמעון אדף, עדי שורק, דרור בורשטיין, טל ניצן, עלמה כץ ועוד.
כתב עת מקצועי בטקסט מלא, היוצא לאור ע"י "מרכז דדו למחשבה צבאית בינתחומית". "בין הקטבים" מפרסם מאמרים ומחקרים העוסקים בסוגיות האסטרטגיות והאופרטיביות האקטואליות המעסיקות את קהילת המפקדים הבכירה. סוגיות אלו יכולות להיות תופעות מתהוות המשפיעות על סביבת החשיבה האופרטיבית והאסטרטגית שלנו, או היבטים עיוניים בתהליכי הלמידה והתכנון עצמם. כל גיליון מוקדש לנושא אחר, המפתח דיון מערכתי עשיר מזוויות הסתכלות שונות.
כתב עת אקדמי רב תחומי מקוון ושפיט. כתב העת עוסק בתופעות ההגירה על היבטיה השונים, והוא יוצא לאור בחסות קהילת הגירה ודמוגרפיה של האגודה הסוציולוגית הישראלית ומופק במימון המרכז האקדמי רופין והמכון להגירה ולשילוב חברתי. כתב עת זה מהווה במת פרסומים למחקרים שבוצעו על ידי חוקרי הגירה בתחומי סוציולוגיה, מדעי המדינה, דמוגרפיה, פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ועוד. המחקרים המתפרסמים בו עוסקים בהיבטים שונים הקשורים בהיותה של מדינת ישראל חברת מהגרים. כתב העת שואף להפוך לבימה המרכזית בשפה העברית לגבי מכלול נושאי ההגירה הממלאים תפקיד חיוני בחיי היום יום בחברה בת זמננו, ברמת הפרט והקולקטיב גם יחד.
כתב עת בנושא שמור אתרים, היוצא לאור ע"י המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל, ממורשת החברה להגנת הטבע. המאמרים בכתב העת עוסקים בהיבטים שונים של שמור אתרים, שמור מבנים, אתרי מורשת, מורשת השמור וחשיבותה.
כתב עת מדעי שפיט היוצא לאור במשותף על ידי המכון לחינוך מתקדם במכללת סמינר הקיבוצים והוצאת הקיבוץ המאוחד, במטרה להעשיר ולהעמיק את הדיון בסוגיות מהותיות-חינוכיות, חברתיות ותרבותיות-הנוגעות לחברה הישראלית והעולמית עם תחילת העשור השני של המאה ה-21. כתב העת מפרסם מאמרים, מסות וביקורות ספרות המשקפים מנעד רחב של פרספקטיבות דיסציפלינריות, שיטות חקירה והשקפות ערכיות. קהל היעד של כתב העת הוא: חוקרים וחוקרות הפועלים באוניברסיטאות, במכללות, במכוני המחקר ובמסגרות אקדמיות אחרות, אנשי חינוך, וציבור משכיל ודעתני של קוראי עברית המתעניין במרחבים החברתיים והתרבותיים המקיפים אותו.
הומור מקוון
כתב עת מדעי מקוון לחקר ההומור, יוצא לאור ע"י "האגודה הישראלית לחקר ההומור". כתב העת הינו דו-לשוני (עברית/אנגלית), רב תחומי ושפיט, עוסק בחקר ההומור והצחוק בדיסציפלינות שונות כגון: פסיכולוגיה, פילוסופיה, אנתרופולוגיה, רפואה, תקשורת, פולקלור, ספרות, אומנות, חינוך ועוד. כתב העת מהווה במה לחקר ההומור הישראלי, היהודי והכללי. המאמרים דנים בתחומי המחקר השונים מן הבחינות התיאורטית, האמפירית, התיאורית והמעשית. כתב העת מופיע בתדירות של עד שני גליונות בשנה, ובהם מאמרים בעברית ובאנגלית, וכן ביקורות וסקירות ספרים הקשורים לתחום.
כניסה למאמרים בטקסט מלא למנויים בלבד.
כתב העת יוצא לאור ע"י ארגון הרוקחות בישראל, וממשיך את כתב העת "הרוקחות בישראל". נושאי המאמרים מגוונים ועוסקים בהיבטים שונים של ענף הרוקחות כגון: היבטים אתיים, השפעות תרופות ותופעות הלוואי שלהן, מחלות שונות והטפול התרופתי בהן, בעיות נפוצות בקהילה עפ"י קבוצות גיל, ומניעת מחלות, מחקר בנושא רוקחות, ומידע תרופתי.
כתב עת שפיט - Peer Reviewed, העוסק בתרבות וזהות יהודית, יוצא לאור ע"י מכון ון ליר בירושלים והוצאת הקיבוץ המאוחד, תל אביב.
זהויות –מבקש לעודד את הדיון הציבורי האינטלקטואלי בתרבותו ובזהותו של העם היהודי בזמננו. הוא נותן ביטוי למאמרים שעניינם זרמים ותהליכים רעיוניים, הגותיים ואידיאולוגיים המתרחשים בקבוצות שונות ומגוונות בעם היהודי. כתב העת זהויות הוא במה ליצירת דיון סביב השאלות המהותיות, המשברים והרעיונות החדשים שהולכים ונובטים אצל הוגים צעירים ויוצרים חדשים, מתוך דיאלוג עם חוקרים, הוגים ויוצרים ותיקים ובעלי שם בישראל ובעולם.
כתב עת מקצועי לניהול ולשיפור חוויית הלקוח, בהוצאת המכון למצוינות בשירות והמרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה. מטרתו של כתב העת להציג מאמרים שיעניקו לקוראים ידע, כלים וגישות יישומיות לשיפור חוויית השירות בארגון. בכתב העת מאמרים המחולקים לארבעה תחומים: 1. מאמרים מהארץ 2. ידע מהעולם 3. מדברים מהשטח - תוצאות מחקרים וסקרים 4. מצוינות בשירות על קצה המזלג - מידע, רעיונות ותובנות לשיפור איכות השירות.
הוראה באקדמיה
כתב עת שפיט - Peer Reviewed, העוסק בהוראה במוסדות להשכלה גבוהה. יוצא לאור ע"י פורום המרכזים לקידום ההוראה באוניברסיטאות ובמכללות בארץ. מטרתו לקדם את ההוראה במוסדות החינוך הגבוה בארץ ולהוות כלי ביטוי ותקשורת בין אנשי מרכזי ההוראה במוסדות האקדמיים השונים.